onsdag 9 september 2009

Lägg ner Rättvisemärkt och Kravmärkt

Det är jobbigt att vara konsument. Det är så mycket att hålla reda på; olika märkningar, olika giftiga tillsatser, en massa E-ingredienser som man inte riktigt vet vad de gör med kroppen. De kanske två största områdena idag gäller kravmärkning och rättvisemärkning. Kravmärkning ges till produkter som tagit olika hänsyn till miljön, rättvisemärkning till produkter som tar hänsyn till människors arbetsvillkor. En del producenter menar att de visst tillverkar miljövänliga eller rättvisa produkter, men de har inte råd eller tid att administrera för att få märkning. Är det inte konstigt att bevisbördan ligger på de som försöker göra bra saker istället för på de producenter som vill mata oss med skit? Riskerar inte vi som konsumenter att se märkta produkter som det som avviker och den giftiga maten producerad utan mänsklig hänsyn som det normala?

Nötallergiker och rökare verkar ha löst det på ett bättre sätt. Jag skulle vilja se en kombination av dessa sätt att innehållsdeklarera vad gäller sociala förhållanden och miljö. Detta hade gjort bra produkter till det normala och de andra som avvikande. När man köper choklad får man alltid veta att chokladen kan innehålla spår av nötter. Det är alltså inte de helt nötfria som behöver skylta upp utan de som riskerar att kväva nötallergiker. På cigarettpaket är det svårt att missa att det är skit man sätter i sig. Stort och tydligt kungörs det att rökning dödar. Skulle det vara omöjligt att införa detta på till att börja med mat? Då skulle vi kunna få se följande tydliga skrifter på några olika matvaror:




  • Dessa vindruvor är kraftigt besprutade. De innehåller restprodukter som överskrider vad som är lämpligt för barn med 900%. Vi rekommenderar verkligen inte att ni äter dem.


  • Dessa bananer har plockats av människor som lever under omänskliga förhållanden. På våra plantager bor arbetarna med familjer och de blir besprutade av gifter dagligen. Detta leder till förkortat liv och mängder av sjukdomar.


  • Denna chokladkaka kan vara producerad av barnslavar. En stor del av kakaoplantagen använder barnslavar som kidnappats från sina hem. Vi kan inte garantera att detta inte förekommer på de plantager vi använder.


  • Den här fläskfilén kommer från en gris som har lidit oerhört. På våra gårdar får djuren alldeles för litet utrymme, vi kastrerar och stympar våra grisar utan bedövning. Våra grisar är stressade och mår dåligt större delen av sitt liv.


  • Vi som tillverkar den här barnmaten beter oss samtidigt omänskligt mot kvinnor och barn i den fattigare delen av världen. Genom att övertyga fattiga kvinnor att övergå till vår böstmjölksersättning istället för att amma orsakar vi ökad barndödlighet och onödiga utgifter för redan mycket fattiga människor.


  • Den här vaniljglassen innehåller definitivt ingen vanilj. Däremot flertalet konstgjorda smakämnen, stabiliseringsmedel och konserveringsmedel som i kombination inte kunnat bevisas ofarliga.


Det är hög tid att ge oss alla konsumenter samma rättigheter som nötallergiker och rökare.

6 kommentarer:

  1. Mitt i prick!!!
    Mac :-)

    SvaraRadera
  2. Det bästa jag har läst på väldigt länge!!!

    SvaraRadera
  3. Väldigt intressant och så sant!
    Tänk om världen kunde sluta se pengar och se människan istället.
    Upp till oss att bojkotta dessa produkter och göra medvetna val och vara försiktiga med vad vi stoppar i oss och börja ställa krav.
    Det som gör mig mest förbannad är hur all skit dumpas ute förorterna. Att bo i förorten och hitta bra mat är nästa omöjligt. Du kan köpa bananer för 5 kr/kg, stora fina äpplen för 10 kr/kg. Alltså priser som skriker dåliga och farliga råvaror. Att försöka hitta krav eller ekologiska produkter är som att leta efter nål i ett höstack.

    Börja köpa ekologiskt men se upp, även där förekommer konstigheter.

    Soso

    SvaraRadera
  4. Håller helt med dig Soso, det är vi konsumenter som måste ta vårt ansvar. Allt för få verkar dock ta sitt ansvar som konsument. För min del får folk gärna sätta i sig vilket gift de vill, men vi har alltid ett ansvar för de personer som finns längst bort i produktionskedjan. Vi får ta ställning. Tycker vi att det är ok med barnslaveri, då kan vi köpa choklad utan att tänka. Tycker vi in te det är ok, så måste vi ställa krav.

    Skulle kanske behövas mer info om dessa frågor i förorten?

    SvaraRadera
  5. bra idé med orättvisemärkt och kravlöstmärkt!

    SvaraRadera
  6. Hej!

    Intressant diskussion!

    "Varje dag handlas stora mängder varor som producerats i världens utvecklingsländer, under bedrövliga arbets- och levnadsvillkor och ibland även med barnarbete eller slavliknande förhållanden som följd. Det är inte acceptabelt att människor far illa för att vi ska kunna köpa mat, dryck och andra produkter så billigt som möjligt. Det får inte vara en konkurrensfördel att kränka mänskliga rättigheter. Sverige har undertecknat FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna, Barnkonventionen och flertalet av ILO:s konventioner, precis som så många andra länder. För att dessa konventioner inte bara ska vara lösa löften har företag och konsumenter möjlighet att tillsammans hjälpas åt för att nå hela vägen snabbare, att direkt medverka till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för människor i världens utvecklingsländer. Det är ett enkelt sätt att göra skillnad." (källa: www.rattvisemarkt.se)

    Jag håller med om att det allra bästa skulle vara en värld där märkningar inte behövs, men fram tills detta är verklighet, så kommer jag fortsätta att välja Rättvisemärkt och göra skillnad på det sättet. Om fler och fler väljer Rättvisemärkt så visar vi marknaden vad vi konsumenter vill ha!

    /Sara

    SvaraRadera