torsdag 18 juni 2009

Popularisera kungahuset

Så här i midsommartid vaknar lätt våra nationalromantiska sidor. Så varför inte fundera lite kring kungahuset? Kungahuset blir mer folkligt när en ”son av folket” i Herr Daniel Westling gifts in. Varför inte popularisera mera? Låt oss köra hela vägen! Här kommer mitt förslag:

Jag ser framför mig en TV-show, som kombinerar det bästa från en mängd olika program typ Idol, The Bachelor och Bonde söker fru, med titeln Kronprinsessan, vem blir Sveriges nästa prins?

Inledningsvis får villiga män och kvinnor skriva brev med bild där de presenterar sig själva. En fösta gallring kan göras av kungen med fru (denna bit skiljer sig med andra ord inte så mycket från hur det fungerar idag). Tolv unga vackra kvinnor och män går vidare till själva TV-serien. Hela gänget stängs in i ett slott, under tolv veckors tid, tillsammans med Viktoria. Här får de dejta kronprinsessan en och en, samtidigt som vi får följa dem i alla de kameravinklar vi kan önska, dygnet runt på nätet och med godbitarna smakfullt ihopklippta och serverade i TV varje vecka.

För att ge det hela ytterligare tyngd kommer en jury att få bedöma de olika kandidaterna. Juryn består av kungen och drottningen, statsministern, en kungareporter från någon större veckotidning, möjligen någon blåblodig veteran och givetvis en företrädare för någon av de mer organiserade rojalisterna. Juryn får chansen att såga eller lyfta upp aspiranterna efter bekant mönster. Men de får bara komma med sitt professionella tyckande, avgörande ska självklart ligga hos folket. Folkets röst per telefonomröstning gör att en aspirant åker ut varje vecka. Vi avslutar i lyckorus med stort bröllop mellan Viktoria och en prins/prinsessa, som redan från början har folkets godkännande och kärlek.

Här kan vi verkligen demokratisera kungahuset och ta till oss folkets röst. Demokratiseringen ligger i att folket avgör till skillnad från i dag då endast kungen med bihang och statsministern förväntas ha åsikter med tyngd angående kronprinsessans val. Detta utan att modernisera för snabbt, kungen och statsministern får fortfarande ett avgörande inflytande i juryns omdömen.

Ekonomiskt sett erbjuder detta oanade vinster. TV och reklamintäkter blir skyhöga. Vi slipper mer bråk om vem som ska finansiera den stora festen. Serien går med säkerhet också att sälja till flera andra länder, vilket ger bra pr för Sverige och ökar antalet turister. Serien kommer också att sätta rejäl fart på lösnummerförsäljningen av kvällstidningar och veckotidningar. Vi får en mängd nya idoler i form av exempelvis ”Kronprins-Sigvard, juryns favorit”. Kanske drar detta totalt sett Sverige ur den ekonomiska krisen.

Det är lika bra att sätta igång redan nu, 2010 verkar chansen vara förbi. Herr Daniel Westling ska givetvis inte behöva gå lottlös. Han har en självklar plats bland de 12 finalisterna och kanske kan han kompenseras ekonomiskt genom att hans gym får en gratis reklamtid i första avsnittet. Den ekonomiska kompensationen, förutsatt att han inte vinner, för som prins kan han väl inte ha så folkliga inkomster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar