torsdag 4 juni 2009

Våra sex hetaste tips inför EU-valet

Nä lite jobb får du faktiskt göra själv. Vi tänker inte tala om vilken kandidat du ska rösta på, eller ens vilket parti. Men vi ger dig några användbara tips för ett lyckat val till EU-parlamentet.


1.Gå och rösta. Ju färre som röstar desto mer får varje väljare att säga till om. Du vill väl inte att din korkade granne ska få mer att säga till om än nödvändigt :-)2. Personrösta. I EU-parlamentet är kandidaterna inte lika piskade av sina partier som i riksdagen och kan faktiskt göra skillnad. Därför spelar det roll vem du kryssar för. Skillnaderna inom partierna kan vara väl så stora som mellan dem.3. Personkryssa en kvinna. EU är idag alldeles för gubbigt. I hela EU-parlamentet sitter det 222 kvinnor och 510 män. Det känns väldigt omodernt!4. Rösta för miljön. Ett centralt område för EU är miljön, vilket också väljarna ser som den viktigaste frågan. Olika kandidater i samma parit gör olika mycket. För att se vad kandidaterna i ditt parti gjort och vill göra för miljön, se: http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/miljopolitik/fem-bra-roster-for-miljon/ och http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/miljopolitik/tolv-tunga-miljokrav/


5. Om du vill missnöjesrösta, så finns Feministiskt Initiativ, Piratpartiet och Junilistan. Med andra ord, du kan missnöjesrösta utan att skicka fler rasister till Bryssel. Det finns redan rasister så det räcker i parlamentet. Det är också skönt för Sverigedemokraterna att få stanna hemma. Då slipper de samarbeta med utlänningar.


6. Om du ska rösta på De Nya Moderaterna. Se till kryssa bort Gunnar Hökmark, han hör 1900-talet till.

Fortfarande svårt? Som sagt lite jobb får du göra själv, iväg till vallokalen med dig nu!


Av: Martin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar