torsdag 17 december 2009

Låt kungahuset följa Svenska kyrkan ut i friheten

Jag tycker att vi borde avskaffa monarkin imorgon. Det är ingen rimlig institution att betala för på 2000-talet i ett demokratiskt och jämlikt samhälle. Men jag vet att många tycker tvärt om och är villiga att betala för både slott, bilar och bröllop. Därför skulle jag vilja föreslå en kompromiss: Låt kungahuset följa Svenska kyrkan ut i friheten.

Svenska kyrkan var fram tills nyligen en statskyrka som en överväldigande majoritet av Sveriges befolkning tillhörde, ibland av ren gammal vana. Länge var det förknippat med problem att tillhöra ett annat trossamfund och ännu svårare att inte tillhöra något trossamfund alls. Sedan kyrkan skiljdes från staten har det blivit tydligare för alla vad ett medlemskap i Svenska kyrkan kostar. Då kan var och en fritt och förhoppningsvis genomtänkt avgöra, är jag bered att betala för detta eller inte? Många vänner till mig har valt att lämna Svenska kyrkan. De upplever att de inte tror på någon Gud och tycker inte de tjänster som Svenska kyrkan levererar är värda priset för medlemskap. Jag har själv, liksom en majoritet, valt att fortsätta vara medlem.

Jag är övertygad om att detta har varit väldigt bra för alla, både de som lämnat, de som är kvar, men inte minst för Svenska kyrkan själv. Jag är övertygad om att det samma skulle gälla för kungahuset.

För de som inte tror på Gud/Kungen är det en stor befrielse att slippa bidra ekonomiskt. Då kan dessa människor fritt använda sina pengar till annan välgörenhet, ökat sparande eller till att spendera för sitt eget nöjes skull. Dessutom blir det lättare att bli en hel människa, där alla delar går ihop. När min tro/ideologi stämmer överens med mina olika organisationsmedlemskap. De som vill tillhöra andra trossamfund får en mer jämlik status till Svenska kyrkans medlemmar. Denna status skulle jag önska att vi republikaner också kunde få i förhållande till monarkister.

För de som väljer att vara kvar i Svenska kyrkan/Monarkin är det också en vinst. Dessa personer kan tydligare identifiera sig själva som medlemmar, utifrån ett aktivt val, och vara stolta över att bidra till det arbete som Kyrkan/Kungen utför. Det kan också stärka deras tro/ideologi och göra dem till mer kompletta människor med mer ansvar för sina handlingar.

För Kyrkans/Kungahusets del finns också en enorm vinst i att man tvingas tänka igenom vad man använder sina pengar till. Verksamheter som får pengar vad de än gör riskerar att utveckla meningslös, överflödig eller till och med dålig verksamhet. Det fanns många exempel på detta i Svenska kyrkan och man har mått bra av att tvingas tänka igenom vad det är för arbete man ska prioritera och vad medlemmarna är villiga att betala för. Kan Kyrkan/Kungen inte leva upp till detta riskerar man att tappa ytterligare medlemmar och få ytterligare sämre ekonomi.

Att låta medlemskap i monarkin bli ett fritt val och tydligt deklarera vilka ekonomiska kostnader medlemskap innebär skulle med andra ord vara bra för alla. För monarkister, för republikaner och inte minst för kungahuset själv. Själv har jag begärt utträde ur monarkin, men väntar fortfarande på en skattelättnad och möjligheten att bli en myndig medborgare i demokratin Sverige, där alla ämbeten tillsätts efter förtjänst och skicklighet. Välkommen du också!

6 kommentarer:

 1. åh men åh, äntligen kommer det någon som har liknade tankar som mig. Det är bara det att du tar upp frågan och skriver om det, alltså varför i hela häliga ...mmm ja juste det, ska vi betala renovering av hus, bröllop m.m när de är människor precis som vi. Fast en inkomst av oss, vad jag vet kallas det social bidrag och krävs att man fyller i vissa blanketter.
  Man kan oxå få avslag!
  Varför, varför ska vi ha monarki?

  SvaraRadera
 2. Bra! Genomtänkt!
  Kanske skicka in kommentaren som en debattartikel till Aftonbladet, eller DN?
  Det tycker jag att Du ska göra!
  :)

  SvaraRadera
 3. Jättebra skrivet!
  Varför ska jag betala mina pengar till hennes klänning, resa, blommor osv när nästan alla kommuner drar ner på sjukvård, dagis och allt annat. FAN HELLER!!!
  Kan inte fatta att detta händer på 2000-talet.

  Vad kan vi göra för att vägra betala kalaset?

  SvaraRadera
 4. Jag tror på Gud, så i kyrkan är jag kvar, men monarkist,,NEJ TACK

  SvaraRadera
 5. Är inte PRINCIPEN det viktiga egentligen? Inte pengarna. Det är ju onekligen en odemokratisk historierest vi går och drar på. Visst, klart jag inte vill betala för något jag anser vara fel men det är inte därför jag vill att vi inte ska ha monarki. Bara för någon dag sen satt jag just och funderade över det med att det borde vara frivilligt (om det nu hade varit möjligt att ha två STYRELSESKICK i ett land samtidigt), precis som med kyrkan. Dock skulle jag tveklöst gå ur monarkin på samma sätt som jag inte längre utger mig för att vara en falsk kristen om det vore möjligt. Jag vill ha en tom ruta för kungaskatten precis som för kyrkoskatten på deklarationen.

  SvaraRadera
 6. Vad glad man blir när man ser att det inte bara är en annan som tycker som jag. För jag tycker kungahuset och monarkin har förverkligat sitt leverne sen flera år tillbaka.

  SvaraRadera