torsdag 5 november 2009

Sverigedemokraterna del 4: Vem bidrar mest till Sverige?

Fem meter upp i luften är stolta över att publicera José Luis Ramirez som sin första gästskribent. José är uppvuxen i Madrid och har doktorerat i Samhällsplannering. Efter en lång karriär, bland annat som adjungerad professor vid i Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp är han numera en mycket aktiv pensionär som brinner för kulturmöten. Här kommer hans tankar om Sverige och Sverigedemokraterna:

Jag har bott 46 år i Sverige, längre tid än Åkessons liv hittills. Eftersom siffror och statistik tycks betyda så mycket för Åkesson och andra med hjärnspöken, tycker jag att jag är mer svensk än Åkesson. Inte bara det. Genom allt det som jag sysslat med i Sverige anser jag mig kunna mer om svensk kultur än Åkesson. Jag har också bidragit mer till svensk kultur än Åkesson och skrivit mer på svenska än på mitt spanska modersmål.

Eftersom jag kommer från en annan kultur ser jag saker i det som Åkesson kallar svensk kultur tydligare än den som aldrig bott utomlands. Vad Åkesson kallar ”svensk kultur” tycks vara endast floskler. Han verkar vilja gå tillbaka till vikingatiden och Valhalla. Kristendom är ju främmande för svensk kultur om man med kultur menar vad Åkesson menar. Alla arvingar till valloner som hjälpte till att sätta Sverige på kartan borde registreras och hållas under kontroll. Åkesson fattar inte att kultur inte handlar om stationer utan om en resa, en ständig utveckling där nya element påverkar den fortsatta utvecklingen och där vi måste vara måna om att införliva förändringar som förbättrar vårt synsätt och våra livsformer.

Svensk kultur blir alltmer enögd om inte nya impulser kommer in. Åkesson kostade Sverige en hel del under sin barndom och uppväxttid. Han fick tydligen en dålig skolbildning, men kostade skattebetalarna ganska mycket. Jag själv och många andra invandrare med mig har sparat Sverige massor med pengar som lagts ut av andra stater. Jag (och andra med mig) kom hit med högskoleutbildning och har jobbat i kulturskapande verksamheter (Sveriges Radio, bibliotek, kommunalpolitik, föreläsningsverksamhet, etc), betalat skatt så att xenofober som Åkesson kan leva, och haft många studenter som uppskattat min hjälp att förvärva kunskap och kultur. Ett tiotal doktorsavhandlingar har vuxit med viss inspiration från mig. VAD HAR ÅKESSON BIDRAGIT TILL I SVERIGE? Fram med CV, tack! Jag har alltid försörjt mig på anständig lön, inte på bonusar eller partistöd. Om man ska tala om invandringens kostnad, då hör till anständigheten att räkna vad invandringen har bidragit till i Sverige. En anständig bokföring bygger på plus och minus. Man fuskar inte med siffror genom att bara tala om vad saker och ting kostar och lämna intäkterna åt sidan. Det är ganska vidrigt av Åkesson och Co. att säga att man bara vill utnyttja invandrarinsatser utan att stå för några kostnader och risker. Vi måste avslöja alla dessa odågor som försöker att dölja att de är parasiter genom att få folk att bara tänka på vad de vill.

Det som Åkesson och hans jämlikar står för är inte bara xenofobi, det är en nationalekonomisk katastrof. Jag har lekt med tanken att göra en kampanj för att få alla som är födda utomlands att flytta från Sverige. Det skulle visa tydligt vad det innebär. Tanken är dock orealistiskt i dessa tider. Invandrarfamiljer är inte bara invandrare. Åkesson och hans kompisar talar om invandrare utan att ens fundera på hur vi ska betrakta de barn til invandrare som är födda i Sverige. De riskerar verkligen att bli helt historielösa (dvs kulturlösa i SD:s mening). Åkesson vill tydligen göra sig av med alla dessa barn, i stället för att arbeta för en sund integration som gör dem faktiskt delaktiga i den svenska kulturutveckling på ett positivt sätt. Vad Åkesson bedriver är således en kampanj som skadar den svenska kulturen, i stället för att främja den. Ty kultur är en löpande utveckling, inte den bakåtsträvande synen som Åkesson visar.

Alla har säkert hört frasen: ”Sverige är ett litet land”. Det är märkligt att höra det. Om man viker Sveriges karta över kontinenten så når den nästan till Italien. Man blandar ihop ”land” med ”befolkning” (ett trick som i Retoriken kallas ”metonymi”). Att ett så stor land som Sverige bara har 9 miljoner innevånare förklara varför det kan finnas plats för så många invandrare ur en överbefolkad värld. Hur många städer har inte flera gånger samma antal innevånare som hela Sverige?

16 kommentarer:

 1. Gud vad du är grym Josè!! Inte många som är så kloka och modiga som dig.Spännande och kul att du kommer föreläsa i Göteborg.

  Riktig bra blogg och kul med gästskribent!!!

  SvaraRadera
 2. Påminner om att vi inte publicerar kommentarer som är påhopp på person, hets mot folkgrupp eller uppmanar till våld. Så formulera publicerbara kommentarer om ni vill ha in dem.
  Även påhopp på andra personer som lämnat kommentarer undanbedes.

  SvaraRadera
 3. Jag har personligen en hållning att man skall försöka bemöta "motståndaren" sakligt och inte fördumma dem. För man behöver inte ta en "dumt elakt monster" seriöst, men vi måste ta SD seriöst. Det som de lägger in i begreppet Svensk Kultur tror jag inte är vikingablot och asatro, utan att det varje person tycker är svensk kultur är "ok" för då får man röster. Det är ungefär samma sak som att säga "Vi står för demokrati", sen får alla tolka vad de själva vill och deras tolkning är OK så länge rösten läggs. Eller menar du att SD vill ha asatro och vikingatiden tillbaka ? Ett form av nytt Götiskt förbund ?

  Sedan tror jag inte heller att personangrepp där man kallar Åkesson outbildad med dålig skolutbildning - det vet vi inget om. Vad jag hört har han läst statsvetenskap i Lund, vilket är väldigt bra utbildning i Lund när det gäller att förstå politik och samhället. Sen att han har lite lustiga värderingar det är en annan sak :)

  Jag ser en fara i att utmåla Åkesson som en Idiot, SD som ett irrationellt monster som man inte behöver ta seriöst.

  Tycker mycket om dina kommentarer om att man måste se plus och minus, invandring har självfallet plus och minus. Vad hade sverige varit utan all arbetskraftsinvandring under 50-80-talet ? Antagligen mycket fattigare och sämre socio-ekonomiskt än vi är idag. Så det finns mycket som hamnar på pluskontot gällande invandring, både historiskt och aktuellt.

  Men jag undrar om du har märkt en skillnad i SD:s retorik. Förut talades det om att invandrarna var ett problem, nu talas det om att Integrationspolitiken är ett problem...

  SvaraRadera
 4. Ibland blir det svårt att ta sd seriöst. Deras uttalanden är ibland så att man måste skratta. Vilken annan partilerdare hade kunnat skriva en debattartikel i det han ser som sitt viktigaste ämne med tio direkta fel. Jag tänker på Åkesson om islam i Aftonbladet. Akademisk utbildning är ingen garanti för bildning!

  Retoriken handlar fortfarande om muslimer som ett problem, om integration har man fortfarande inte spå mycket mer att säga än att "de" är för många. Några konkreta lösningar har jag inte sett sd komma med, har du socialkonsevativ det?

  SvaraRadera
 5. Vad jag sett i debatter och sammanhang så saknar samtliga partledare en högre "bildning", eller så döljer man det i någon slags rädsla för att ej uppfattas nog folkliga.

  Bittergubbe

  SvaraRadera
 6. I tv-soffan mot Maud så talade Åkesson om en politik där han mer talade om Assimilering och inte integration. D.v.s "De" skall bli oss. De konkreta lösningarna som jag därefter sett bland annat på deras hemsida är striktare krav, och det förslaget som t.ex nyligen lades av moderaterna är på SD.s linje (invandrare som kommer till Sverige skall gå "kurs" där man lär sig svensk värdegrund, svenska samhällssystemet o.s.v). Men utöver de så har de inte haft några konkreta förslag hur man skall lösa en katastrofal integrationspolitik.

  Det är dock glädjande att i en Europeisk mätning där man ser vilka länder som har "bäst och effektivast" integrationspolitik så har man under denna regering vi har idag klättrat upp rätt många steg. Anledningen vet jag inte, har inte märkt jättemånga reformer på integrationsområdet direkt.

  SvaraRadera
 7. Anledningen till att det är intressanta att titta på just Åkessons cv är att han är den enda av partiledarna som ifrägasätter invandrarnas bidrag till det svenska samhället samt betonar invandrarnas kostnad. För diskussionen ovan känns det därför inte relevant att ifrågasätta de andra partiledarnas bildning.

  SvaraRadera
 8. Även ickeförkovrade individers åsikter måste räknas i samhället, däremot så väger ofta bildade människors ståndpunkt tyngre i debatten.

  Bildning måste sättas i relation till något.
  Har andra partiledare en annan åsikt så anser jag det högst relevant att ifrågasätta och jämföra.

  Bittergubbe

  SvaraRadera
 9. Övverraskande läsning för sverigedemokrater:
  Muslimska församlingar bidrar till ökad integration!
  http://op.se/kulturnoje/1.1503679?sms_ss=facebook

  SvaraRadera
 10. kommer inte åt länken ovan! Varför?

  SvaraRadera
 11. Har lagt in den som nytt inlägg, längst upp. Där ska det gå att klicka!

  SvaraRadera
 12. Mycket intressant och bra skrivet av José Luis Ramirez. Jag har själv många gånger försökt få människor som tänker rösta på sd att förstå att tom jag (som egentligen är blond och blåögd) inte skulle räknas som svensk om man ska räkna invandrare som icke svenskar, eftersom min pappa härstammar från valloner gör ju således även jag det.. Men som José skriver.. jag behöver nog hållas under kontroll!

  SvaraRadera
 13. Svar Amanda: Vad har det med saken att göra? Jag kommer rösta på SD därför att sverige behöver stabiliseras. Jag skiter fullständigt i hudfärg eller hårfärg och även jag är av valonsläkt. Förövrigt tycker jag att ramirez pratar dynga.

  SvaraRadera
 14. Svar Ramirez: Har du läst Mona Sahlins CV? Sverige har inte haft en statsministerkandidat med sämre utbildningsbakgrund än vad Mona har.

  SvaraRadera
 15. Det är bara indoktrinerade inlägg här.

  SvaraRadera
 16. Anonym: Intressant att rösta på SD för att stabilisera Sverige. På vilket sätt skulle Sverige bli stabilare med ett parti i Riksdagen som ingen vill samarbeta med?
  Tack för dina icke indoktrinerade inlägg :)

  SvaraRadera